Klíma tisztítás

Miért fontos a klíma karbantartása?

Hogy miért is fontos a klímánk a karbantartása? A hűtéstechnikai vagy légkondicionáló eszközök karbantartására a készülékek élettartamának maximalizálása, az általuk felhasznált energia minimalizálása miatt van leginkább szükség, de az emberi egészség megőrzése kiemelt szempont.

Az egészség megőrzését nézve biztosan mindenki számára ismert az a tény, hogy a helytelenül használt, valamint a rosszul, vagy egyáltalán nem szervizelt berendezésekben megjelenő és elszaporodó gombák, illetve baktériumok tehetők felelőssé az esetlegesen kialakuló megbetegedésekért.

Ezen veszélyforrások akár veszélyes légúti megbetegedésekhez, sőt, a kellemetlen legionárius tüdőgyulladás kialakulását is eredményezheti. A rossz tapasztalatok szerint allergiás reakciókat is kiválthatnak az erre érzékenyeknél a nem megfelelően és időközönként tisztított berendezések.

Mivel a klímaberendezések nagy mennyiségű levegőt képesek keringetni, mely során a készülék szűrője a nagyobb méretű porszemcséket megszűri, viszont a kisebb szemcsék továbbjutva a berendezés belsejébe. A berendezésen belül a por lerakódva a hőcserélő felületen könnyen megtapadva, nagyon előnyös táptalajt biztosít a penészgombáknak.

A folyamat úgy néz ki, hogy ha a klíma karbantartása elvan hanyagolva, a bekerülő por és a vele érintkező kondenzvízzel egy nyákos anyag képződik, ami az idővel, ha nincs takarítva a klíma, csak folyamatosan rakódik és rakodik rétegesen. Ezen a felületen keletkezik a gomba és a penész, ami aztán a legkárosítóbb tud lenni a szervezetre.

A jelenséget nem is nehéz észrevenni, ugyanis a berendezés által forgatott levegő egyre kellemetlenebbé válik, bűzös lesz. Ahol még megtud ülni a porréteg, az a klíma ventilátorlapátja. Ez az alkatrész is külön figyelmet igényel, és ennek a tisztán tartását többnyire házilag nem is tudjuk megoldani. Idővel a klímaberendezés teljesítménye jelentősen letud romlani a bekerülő pornak köszönhetően.

Persze nem csak a bekerülő por tud kellemetlenséget okozni, hanem a rovarok, paraziták, pókok is okozhatnak idővel fejfájást. A klíma tisztítás ezt a problémát is kiküszöböli és biztosak lehetünk abban, hogy berendezés élettartamában visszaköszön ha nem hanyagoljuk el ezt a feladatot.

Felmerülhet az a kérdés, hogy milyen gyakran érdemes a klímatisztítással számolnunk? A klímagyártók minimum évi egyet, de vannak típusok ahol kettőszöri tisztítás is javasolt. Erősen igénybe vett berendezések esetén, nem kizárt, sőt erősen javasolt akár az évi három-öt tisztítás is.

A klíma karbantartása során elvégzendő alapfeladatok közé soroljuk a burkolatoknak a megtisztítását, a szűrők takarítását és sterilizálását. A következő a hőátadó felületének és a csövek alapos fertőtlenítése a ventilátor lapokkal együtt. Érdemes ellenőrizni az áthaladó levegő mennyiségét méréssel, az áram felvételének a helyes mennyiségét, valamint az esetleges szivárgásokat is ellenőriztetni kell, a töltöttséggel együtt.

Amennyiben elmaradna a légkondicionáló karbantartása, akkor a következő problémák felmerülésével kell számolni. Az említett kellemetlen szagok megjelenése mellett a zajos működés és a gazdaságtalan működés léphet fel az áramigény felvétel megnövekedése miatt.

Ha a berendezés szerelése szakszerűen történik, szakemberek által, biztosak lehetünk abban, hogy a készülék hosszabb ideig teszi a szolgálatot számunkra.

Még szintén kedvelheted...