Domain név keresés

Domain név keresés

A domain név keresés fontos momentum a domain regisztráció megvalósítása előtt. Sőt, úgy is mondhatnánk, hogy elengedhetetlen. Ugyanis választott név, illetve annak leellenőrzése nélkül nem lehet elkezdeni a névfoglalást. Gondoljunk csak bele, hogy mi történne, ha mindenki szabadon adhatna nevet weboldalának. Valószínűsíthető, hogy számos ugyanolyan domain születne, ami nem lenne szerencsés, hiszen akkor mi alapján dőlne el, hogy a név melyik találatára is irányítsa a felhasználót a böngésző. Minden bizonnyal óriási káosz lenne, ha a rendszer megengedné a név korlátlan bejegyeztetését. Emiatt van a jelenlegi architektúra. Vagyis az a szisztéma, hogy minden domain névből kizárólag csak egy lehet a világon. Ezért is szükséges alkalmazni a domain név keresést, mely segítségével azonnal kideríthető, hogy egy adott név foglalható e vagy sem. Szóval, ha van egy jó domainötletünk, érdemes azt azonnal leellenőriztetni a keresővel, (és ha szabad, akkor rögtön le is foglalni) mielőtt még valaki megvásárolja azt az orrunk elől.

A kereső működése nem bonyolult, minden nehézség nélkül alkalmazható bárki számára (sem előzetes kurzus, sem semmiféle útmutató átnézése nem kell ahhoz, hogy az ellenőrzést sikeresen végrehajtassuk). Ráadásul korlátlanul használható, tehát bármennyi darabszámú domain nevet le lehet rajta futtatni. Emellett bármikor alkalmazható, így ha éjjel, munkaszüneti napon, ünnepnapon, vagy bármilyen más extrém időpontban jut eszünkbe egy frappáns név, azt azonnal, várakozás nélkül átfuttathatjuk a rendszeren. Mindezeken felül a kereső használata nem kötött regisztrációhoz és előzetes bejelentkezéshez sem. Szóval mindig, mindenkinek rendelkezésére áll. Aki nem tudná, ezek a keresők a regisztrátorok oldalain, továbbá a hivatalos domainnyilvántartónál találhatók meg, és amellett, hogy ezeken a felületeken megvizsgálhatjuk a kiválasztott nevek foglaltságát, szabad jelzés esetén itt akár le is foglalhatjuk és meg is vásárolhatjuk azokat. Ahogy a legtöbb esetben még tárhelyvásárlásra is van lehetőségünk ezeken a weblapokon.

Tehát, visszatérve: egyforma nevek semmilyen körülmények között nem adhatók, némi változtatásra van szükség, ha valaki mégis ragaszkodik egy általa kiválasztott, ám a rendszer által foglaltnak jelzett domainhez. Ez a differencia lehet akár egy, akár több karakterváltoztatás, de akár egyéb végződések próbálgatásával is meg lehet találni a megfelelő nevet. Ha pedig egyik módosítás sem válik be, akkor is van két lehetősége a leendő domaintulajnak (ha még mindig ugyanahhoz a névhez ragaszkodik valaki). Vagy felkeresi a vágyott név jelenlegi tulaját, és megpróbál egyezkedni vele a domain eladásáról, vagy másik név után néz. Persze, aki már egyszer kitalálta a számára legtökéletesebb domaint, – és sajnos mégsem sikerült azt megszereznie – az nehezen áll neki az újabb ötletelgetésnek.

Pláne, hogy vannak bizonyos szabályok, melyeket minden leendő domain tulajdonosnak tudnia kell domain név választásánál. Például a karakterhasználati kritériumoknak minden domainnek meg kell felelnie. Ez alapján, ha klasszikus domainről van szó, akkor az ABC betűit, a 0-9 közti számokat, és a kötőjelet tartalmazhatja a név. Hozzá kell tenni továbbá, hogy a kötőjel karakter nem szerepelhet a domain elején, végén, valamint annak 3. és 4. karakterhelyén. Amennyiben nem vesszük figyelembe a szabályokat, és azok felrúgásával kreálunk domaint, a kereső jelzi azt számunkra, hiszen ilyenkor automatikusan kiírja a rendszer, hogy érvénytelen domain név. Ilyen esetekben még a nevekkel kapcsolatos formai követelmények link is felajánlásra kerül a keresőhasználó számára.

A domain név keresés tehát – ahogy az a fenti útmutatóból is kiderül – nem nehéz feladat, viszont nem árt ismerni annak szabályait, hiszen ez által gyorsabban és hatékonyabban érünk célt. Például aki nem tudja, hogy nem alkalmazhat a domainje bizonyos karakterei helyén kötőjelet, az biztosan sok időt fog vesztegetni a névellenőrzéssel, hiszen nem fogja tudni-, és érteni, hogy miért is nem engedi számára a rendszer a tesztelést és a foglalást. Aki viszont ismeri ezt a kritériumot, az meg sem próbál majd ilyen felépítésű névvel ellenőrzést indítani, kvázi előnnyel indul a domain keresésben.

Mi innen tájékozódunk

Még szintén kedvelheted...